Florentines

 

_MG_0243

 

 

Ezt a kekszet (ami szerintem nem is igazán keksz, de nevezzük annak), kedvenc lakberendezőm, Kirstie Allsopp videóján találtam. Valójában lakberendezési ötlet után kutattam és lám mit találtam egy szuper édességet, ami ráadásul még csokis is. Tovább nézelődtem, keresgéltem, de most már nem lakásdíszítési ötletet kerestem, hanem a florentienes pontos receptjét. Találtam is egy nagyon jó videót, ami alapján, kisebb változtatással ugyan, de sikeresen elkészítettem.

Dobozban napokig eláll, ajándékba is adhatjuk, de kerülhet az ünnepi asztalra is…

 

Hozzávalók:  (12 db)

  • 50 g vaj
  • 50 g barnacukor
  • 50 g méz
  • 50 g liszt
  • 25 g aszalt vörös áfonya
  • 50 g kandírozott narancshéj
  • 25 g dió
  • 25 g mandula forgács
  • 200 g étcsokoládé (65%-os)

Készítés:

  • A sütőt 180C°- ra előmelegítem.
  • A tepsit kivajazom és belesimítok egy sütőpapírt.
  • A vajat, a cukrot és a mézet egy lábasba teszem, és alacsony hőfokon melegítem, közben kevergetem. Vigyázok, hogy ne égjen meg!!
  • Ha szép borostyán színű karamell lesz a cukorból, akkor leveszem a tűzről, kicsit keverem, majd beleteszem a lisztet és a többi hozzávalót is. Összekeverem.
  • Teáskanállal kis halmokat helyezek a tepsibe (6-8 halmot teszek egy tepsibe, hogy sülés közben legyen helyük és ne süljenek össze), kicsit lelapítom, kerek formára igazítom.
  • Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütöm.
  • Akkor jó, ha egy kicsit a széle barnulni kezd. Könnyen megéghet, legyünk óvatosak! Csak 8-10 perc!
  • 8-10 perc után kiveszem a tepsit a sütőből, a florentines még nagyon lágy, hagyom egy kicsit hűlni. Majd óvatosan egy széles kés segítségével rácsra szedem és hagyom, hogy ott hűljön ki teljesen.
  • A csokit temperálom (a beoltásos módszerrel) és a kihűlt kekszre egy teáskanállal teszek a csokiból és szétterítem rajta.
  • Kicsit hagyom, hogy a csokoládé szilárduljon, majd egy villával hullámos vonalat karcolok bele.

 

_MG_0238

 

 

_MG_0244

 

 

_MG_0257