Brownie mogyoróval és sült meggyel

Húsvét előtt sokat töprengtem, hogy mit is süssek. Sok vendéget vártunk és mindenkinek a kedvében szerettem volna járni. Végül brownira esett a választásom. Két recept is volt, amivel már régóta kacérkodtam, az egyiket kedvenc szerzőm, Petrik Adrien A másik kert c. (recept itt 274. old.) könyvében találtam, a másikat, A két cica konyhája blog szerzőjének szakácskönyvében (itt) fedeztem fel. A választásom Petrik Adrien receptjére esett (valójában Nigella Lawson (itt) recept), amit egy kicsit ötvöztem az fentebb említett blogger receptjével.

A vörösborban sült meggyet már Bonbon Mániánál is olvastam (itt). Eredetileg  Dalla Cucina receptje (itt)

Nagyon finom süti, nem éppen olcsó, viszont sok csoki és még ennél is több kalória van benne…

Hozzávalók:

  • 37,5 dkg vaj
  • 37,5 dkg magas kakaótartalmú fekete csoki
  • 6 tojás
  • 1 teás kan. vaníliaesszencia (nálam 1 mokkás kan. őrölt bourbon vanília)
  • 50 dkg cukor
  • 22, 5 dkg liszt
  • csipet só
  • kb. két marék pörkölt, sótlan mogyoró
  • 5-6 ev. kan. vörösborban sült meggy
Készítés:  A vajat összeolvasztom (víz-gőz fölött) a csokoládéval. Ha egy kicsit kihűlt, hozzákeverem a tojást, a vanília port, a cukrot,a lisztet és a sót. Végül beleteszem a mogyorót és a meggyet. 
Egy tepsit (33x23x5 cm) kibélelek sütőpapírral, 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütöm.
Amikor kihűlt felszeletelem.
Sült meggy receptje: A két cica konyhája könyvben olvasható. (itt 220. old.)
Hozzávalók:
  • 1 kg magozott meggy (nálam fagyasztott)
  • 100 gr barna cukor
  • fél teás kan. őrölt fahéj
  • fél kávés kan. fehér bors
  • 150 ml testes vörösbor
  • 50 ml jó minőségű vörös bor
Készítés: A sütőt előmelegítem 180 fokra. A meggyet sütőtálba terítem, megszórom cukorral, a fűszerekkel, ráöntöm a bort, az előmelegített sütőbe teszem és 40-45 percig sütöm, míg a bor sziruppá sűrűsödik alatta.
(az eredeti recept 20 perc sülési időt ajánl, de nekem hosszabb időre volt szükségem) Végül üvegekbe teszem és szobahőn hagyom kihűlni, hűtőben tárolom.