Karamellizált tejcsoki – vanília krémes bonbon

A fehér csoki karamellizálással már próbálkoztam (itt), nagyon finom bonbon készült belőle. Most, tejcsokit karamellizáltam,  Praliné Zsuzsi receptje alapján (itt). A karamellitált tejcsokiból krémet készítettem, ez lett az egyik réteg, a másik pedig egy vanília krém. Egyszerű párosítás, de nagyon finom, harmonikus ízvilág.
Emlékeztet a csokoládé – vanília párosítású fagyira, amit mindig nagyon szerettem…

Hozzávalók:   20 dkg tejcsoki a karamellizáláshoz. Előző nap készítettem el és 10 dkg-ot használtam fel belőle. Ugyan úgy készül, mint a fehér csoki karamell. (recept itt).

Karamellizált tejcsoki krém hozzávalói:

  • 10 dkg karamellizált tejcsoki
  • 30 ml tejszín
  • 1 ev. kan. méz
  • 2,5 dkg puha vaj
Vanília krém hozzávalói:
  • 10 dkg fehér csoki
  • 30 ml tejszín
  • 1 ev. kan. méz
  • 2,5 dkg puha vaj
  • fél vanília rúd belseje 
Burok:   30 dkg étcsokoládé (nálam: 65%-os CHOCEUR),   3 gr kakaóvaj por
Készítés:  A tejszínt a mézzel gyöngyözésig melegítem. Az apróra tört karamellizált tejcsokit a meleg tejszínhez adom, (de ekkor már elzárom a lángot alatta) és egyneműre keverem. Ha a krém 35 fokra hűlt, beleteszem a puha vajat és alaposan átkeverem. Szobahőn hagyom állni.
Elkészítem a vanília krémet is. A tejszínt gyöngyözésig melegítem a mézzel, beleteszem a vanília rúd belsejét, az apró darabokra tört csokit, (leveszem a tűzről) és szép simára keverem. Ha a krém egy kicsit kihűlt (35 fok), akkor hozzáadom a puha vajat, átkeverem és szobahőn hagyom állni.
A csokit felolvasztom és temperálom a burokhoz:
A csokit apró darabokra töröm. A csokiolvasztó gépben felolvasztom (40-45 fok). Kiveszem a gépből a tálat.
Folyamatosan keverem, amikor lehűlt (34-35 fokra), beleteszem a kakaóvaj port és alaposan átkeverem. Ha elérte a munkahőmérsékletet a csoki (31-32 fok), beleöntöm a formába, néhány percig hagyom állni és egy gyors mozdulattal megfordítom és egy sütőpapírral kibélelt tálra öntöm a felesleg csokit. Addig hagyom ebben a megfordított pozícióban a lemezt, amíg csöpög belőle a csoki. Végül egy spaklival lehúzom a csokit a lemezről. Kb. fél órára hűtőbe teszem a lemezt.
Ezután egy kiskanál segítségével a csoki krémet, majd a vanília krémet teszem a lemez mélyedéseibe (próbálom fele-fele arányban adagolni a krémet), vigyázok arra is, hogy maradjon hely a lezáráshoz  
(kb. 2 mm). A krémmel töltött lemezt hagyom szobahőn állni.
A csokit ismét felolvasztom, temperálom, ráöntöm a lemezre, spaklival simára húzom és egy órára hűtőbe teszem. 
Végül a lemezt megfordítom és kipottyannak belőle a bonbonok.