Csokoládé tallér

Ha ajándékba szánjuk, vagy vendégünk érkezik és kevés időnk van, ezt az édességet gyorsan és az utolsó pillanatban is elkészíthetjük.
Hasonlót láttam: Stahl magazin különszámban (Csupa csoki) (itt) és a Fahéj magazinban (itt).

Hozzávalók: Nálam 7 db készült

  • 20 dkg étcsokoládé  (nálam: 65%-os Choceur )
  •  2 gr kakaóvaj por
  • 15 gr pekándió 
  • 15 gr mézes-sós mandula
  • 9 szem vörös áfonya (aszalt)
  • 9 szem meggy (aszalt)
Készítés:
  • A diót, mandulát és az aszalt gyümölcsöket kisebb darabokra vágom.
  • Sütőpapirra egy pohár segítségével köröket rajzolok. (nálam: 7,5 cm, mert ez a nagyság fért bele a dobozba. Ez volt a csomagolás)
  • A csokit felolvasztom és temperálom.
  • A temperált csokiból kb. két evőkanálnyit teszek a rajzolt kör közepére és a kanál domború részével elterítem azt. Vigyázok, hogy a vonalból ne fussak ki.
  • Megszóróm a gyümölccsel és a dióval, mandulával.
  • Hűvös helyen tartom teljes dermedésig, majd leemelem a papírról a csoki korongokat, csomagolom vagy tányérra teszem.
A csoki olvasztása, temperálása:   Az apróra tört csokit 40 fokra melegítem a csokoládé olvasztó gépben, majd kiveszem a tartályt és hideg lapra ( pl. konyhapult ) helyezem és állandó keverés mellett 34-35 fok-ra hűtöm. Ekkor beleteszem a kakaóvaj port, alaposan elkeverem. Ha a csoki elérte a 31-32 fok hőmérséklet
kezdhetek dolgozni vele. Ekkor kezdem a fentebb leírtak alapján teríteni a csokit a papírra.

2 thoughts on “Csokoládé tallér”

Comments are closed.